Bemutatkozás
Képgaléria
Szolgáltatások
Árlista
Térkép
Szállásfoglalás

            A Torockó-i medence minden oldalról magas hegyekkel van körbevéve, melyek elszigetelik ezt a két kis magyar falut, Torockót és Torockószentgyörgyöt, a külvilágtól. Keletről a Székelykővel találjuk magunkat szembe, míg nyugatról a Nagy-Havassal, északnyugat felé pedig a Kisbányai-havasokat láthatjuk. E hajdani kis város elzártságáról ír Jókai Mór is az Egy az Isten című regényében:

   "E kis sziklazúg, saját különszerű életével, jól el van rejtve szem elől, semmi fővonalnak útjába nem esik. Az ő útja, egyedül az ő útja, az a híd Bórévnél az Aranyoson át, egyedül az ő számára, az ő költségén épült. S ez a híd is megtekintésre méltó. (...)
   Napjainkban kényelmes országút vezet már a hídig az Aranyos partja mentében, a meredek sziklaoldalba vágva és építve; ez út kapuja a bálványként felmeredő sziklacsompó, mit a népmonda Leánykakőnek nevez."

             E kis faluba két út vezet: Nagyenyed felől a Kőköz-i szoroson és Torockószentgyörgyön keresztül, vagy a keskeny Bórrév-i szoroson keresztül, Torda felől.

             A Kelemen Irén panzió, Torockó városának Felső utcájában található meg a 233-as házszám alatt. Aki erdélyi körútja során véletlenül – vagy éppen, hogy tudatosan – ide téved, döntését nem fogja megbánni.

             Az 1800-as években, pontosabban 1886-ban felépült, majd 1893-ban kibővített házban észrevehetők a régi bútorok, ruhásszekrények, a tulipánosláda, kiegészítve a házigazda keze alól született bútordarabokkal, melyek fokozzák a kényelmet a szobákban.

             E jellegzetes kis Torockó-i házban, a 4 vendégszoba a 9 ággyal, szívesen várja a fáradt utazót, hogy megpihenhessen benne, míg a tágas kert az öreg diófa alatt a kalandvágyókat hívja akik sátor mellett, tábortűznél szeretnék éjjel a csillagokat kikémlelni. Aki még kirándulása alatt is saját maga szeretne főzni – esetleg új recepteket kipróbálni – annak egy teljes felszerelésű konyha áll rendelkezésére. Azt pedig aki pihenni jön ide, a háziasszony eredeti magyar – torockói ételekkel, ízekkel csábítja el.

            A friss zöldégekből készült levesek, a zamatos szószok, köritések a húsok mellett, az üde vegetáriánus főztek és a finomabbnál finomabb tészták, sütemények, kalácsok kényeztetik el a legigényesebb vendéget is.

            Mivel tudjuk, hogy egy kiadós reggeli után egy embernek a legfontosabb egy kis séta, nézzen körül a faluban és tekintse meg a környéken is a látnivalókat.

©2005 - 2018 Torockoiszallas.hu Kelemen Irén. Minden jog fenntartva.
Az oldalak megtekintéséhez 1024x768-as felbontás ajánlott.