Látnivalók - TorockoiSzallas

"Alig van bérczes kis honunkban helység, mely természetrajzi, történelmi, de főleg népéleti tekintetben annyi érdekeltséget tudna költeni, mint Torockó..."
Orbán Balázs
Tartalomhoz ugrás
Székelykő
Az első amit egy idegen Torockó felé közeledve megpillant – még mielőtt a faluba érne - az a Székelykő, mely hatalmas mészkővonulat a falutól keletre, hatalmas hanyattfekvő óriás  hatását kelti. Kopár, meredek sziklafalai, 1130 méter magas csúcsa igencsak csalogatja a hegymászókat. Nem bánja meg az, aki vállalja a kétórás nem éppen könnyű utat a csúcs felé, mert tetejéről tiszta időben felejthetetlen látvány tárul szeme elé. Nyugat felé látható a Nagy-Havas, északnyugat felé a Kisbányai-havasok ormai ködlenek elő, északkelet felé elénk tárul egész Aranyosszék, a Tordai-hasadék és a Maros völgye. Nagyon tiszta időben a déli irányban láthatók a Szebeni-havasok csúcsai is.
Torockószentgyörgy
Torockóról egy másik, könnyen megközelíthető kirándulóhely a 3 km-re fekvő Torockószentgyörgy határában álló középkori várrom. A várat a XIII. Században építette Thoroczkay Illés, Erdély alvajdája. A vár természetes sziklaalapokra épült. 1702-1704-ben az Erdélyben pusztító osztrák csapatok a várat felégették. A történetéről a kiránduló többet is megtud Gyallay Domokos regényéből, melynek címe: Vaskenyéren. A várrom a falutól kb. másfél km-re van, így 2 óra alatt nyugodtan meglátogatható.
Nagyenyed
Torockószentgyörgyöt elhagyva, a Kőköz két hatalmas sziklája közt – jobbról a Bogza ezer lábnyi sziklafala, szemben vele a torkolat baloldali elofokaként a Kolczu deákuluj a legszebb sziklakarimával – jutunk el Nagyenyedre egy 24 km út után. Itt található a híres Bethlen Gábor Kollégium, a dokumentációs könyvtárral és a természet-tudományos múzeummal, mellette pedig a református vártemplom.
A város elején pedig ha jobbra fordul az utazó akkor elér először is a nagyenyedi szabaderdőre, ahol ebédszünetet tartva, gyönyörködhet az erdő szépségében, gyümölcseiben (szeder, mogyoró, faeper, szamóca) estleg fürődhet a tóban. Útját folytatva, elér a Pilis lábához, melyet megmászva egy csodálatos látvány terül az kiránduló szemei elé az Inzel völgyéről egész a Bedellői havasokig.
Nagyenyed kozpontjánál jobbra térve, egy 30 km-es út befejeztével Gyulafehérváron találja magát a kiránduló. Aki pedig főleg a kalandokkal teli való kirándulásokat szereti, az Tövis központján letérve jobbra, a remetei sziklaszorost találja meg, ahol kiprobálhatja hegymászó esetleg úszó tehetségét is a hegyi patakban.
További látnivalók
Torockótól ha Kolozsvár felé veszi az irányt az utazó akkor Bórév szorosa után elágazik az út előtte. Ha balra veszi az irányt, akkor 30 km után, eljút Alsó-Szolcsva falvához ahonnan 6 km-es gyalogtúrával a Szolcsvai Búvópatakhoz ér. Egy kitűnő sátorozóhely, melynek érdekessége a hatalmas barlang, melyből a bővízű hegyi patak árad.
Az elágazásnál, Bórévnál jobbra térve, körül belül negyedórás út viszi el az utazót a Tordai Hasadékhoz. Innen már csak fél óra Kolozsvár központja.
Ezek mellett, még számos rövid vagy hosszú túra várja az ide utazókat, érdekességeikkel, szépségeikkel, rejtett kincseikkel melyek felfedezésre várnak.
©2005-2020 Torockoiszallas.hu Kelemen Irén. Minden jog fenntartva
KELEMEN IRÉN
VENDÉGHÁZ
517610 Torockó (Rimetea)
Felső utca 233
GPS koordináták: 46.455253, 23.564533
Telefon:
+40-755-862 265
+40-358-564 144
©2005-2020 Torockoiszallas.hu Kelemen Irén.
Minden jog fenntartva
Vissza a tartalomhoz